Advertentie:

(Klik op de advertentie.)
* * * * * * * * * * * * * * * * * * LEUKE BOEKEN VOOR UW VAKANTIE:. Klik op de boeken voor meer informatie. .

Olypisch Goud op de Rije

In een zoektocht naar sportprestaties van Rijenaren kom ik slechts één naam tegen, die ‘Goud” veroverde: Janus Theeuwes. Voluit geschreven: Adrianus Cornelis Theeuwes, geboren in Rijen op 4 april 1886.

Zijn hobby is handboogschieten en daarom sluit hij zich aan bij Vriendenkring Rijen. Hij beoefent zijn sport heel serieus en in 1920 wordt hij uitverkoren door de het Nederlands Olympisch comité om met nog zeven andere boogschutters deel te nemen aan de Olympische zomerspelen. Deze worden dat jaar gehouden in Antwerpen, dus bijna een thuiswedstrijd voor de boogschutters.

 

Het complete team bestond uit Jo van Gastel uit Tilburg, Tiest van Gestel uit Goirle, Janus van Merriënboer uit Oud-Gastel, Theo Willems uit Uden, Piet de Brouwer uit Gestel, Driekske van Bussel uit Asten, Joep Packbiers uit Nuth en onze Rijense favoriet Janus Theeuwes.

Het acht man sterke team zet zich in op het onderdeel ‘Bewegend Vogeldoel’ en zij schieten vanaf een afstand van 28 meter.

De Nederlandse boogschutters hebben in deze zomerspelen alleen geduchte tegenstand van het gastland België, maar winnen uiteindelijk toch de Gouden Medaille met een totaal van 3087 punten. Onze zuiderburen eindigen op de tweede plaats (zilver) met 2924 punten. Frankrijk wordt, met een vrij grote achterstand en 2328 punten, derde (brons).

 

Het is in 1920 een mooie prestatie van onze plaatsgenoot.

Janus is 34 jaar oud, als hij aan de spelen deelneemt. Hij overlijdt op 89-jarige leeftijd in Tilburg in het jaar 1975.

 

© Henk M. van Oosterwijk

 

Bronnen: Sport Reference LLC en Wikipedia.