Advertentie:

(Klik op de advertentie.)
* * * * * * * * * * * * * * * * * * LEUKE BOEKEN VOOR UW VAKANTIE:. Klik op de boeken voor meer informatie. .

Het was lekker. Bedankt!

Het gebeurde in 1969.

Ik zetelde in de Raad van Elf van de Rijense Carnavals Stichting en woonde met mijn vrouw Rietje in de Hoofdstraat naast een toenmalige broodbakkerij met winkel. Eigenaar Bernard, later Prins Bernardo, was een goede buur en zat evenals ik in de carnavalsraad.

In de aanloop naar de carnaval waren er in Rijen ( en zijn er nog steeds) allerlei activiteiten om langzaam naar het grote feest toe te groeien. Als voor ons Raad van Elf  het werk op zo ’n  carnavalsfestijn gedaan was, werd ‘afgehangen’ bij Boerke Jacobs. Dat wil zeggen: onze steken en mantels werden daar opgeborgen en dan was het tijd voor een afzakkertje.

Of soms wel twee.

 

Ook die bewuste vrijdag.

Omdat Bernard als bakker een nog al vroege morgenstond heeft, is hij deze avond een van de eersten, die huiswaarts gaat. Riet en ik hebben tijd genoeg om uit te slapen, pakken er nog eentje en komen pas diep in de nacht thuis. Via de achterdeur, die bijna nooit op slot is, lopen we de keuken in en duik ik in de koelkast.

Duiken is een groot woord natuurlijk!

Drank maakt hongerig en in die tijd is het niet zo, dat je in het café allerlei snacks kan bestellen. Ik open de koelkastdeur en kijk verbouwereerd naar de inhoud.

Leeg!

De hele koelkast leeg! Al ons eten en drinken weg! Hoe kan dat nou?

Helemaal leeg is de kast echter niet: op het bovenste rekje ligt een briefje! Wat nou weer? Ik pak het en lees:

“Het was lekker, bedankt!”

 

Het was lekker?

Potverdorie, dat moet de buurman geweest zijn. Bernard, de bakker! Die weet, dat we een achterdeur meestal open laten als we niet te ver van huis gaan. Die moet het gedaan hebben.

We twijfelen wel een beetje over deze eerste gedachte en bedenken nog meer mogelijkheden, die tot deze diefstal hebben kunnen leiden. We concluderen, dat we er nu toch niets meer aan kunnen doen en gaan slapen.

 

En jawel hoor, die zaterdagmorgen komt een lachende Bernard in zijn bakkerstenue de inhoud van onze koelkast terug brengen!

Het verhaal wordt nog dikwijls verteld, ook door ex-Prins Bernardo.

 @ Henk M. van Oosterwijk

 

   

Henk                                                                        Bernardo